pirmdiena, 2012. gada 17. decembris

Velo celiņi - papildus slogs ziemā?

Sveicināti!

Tikko kā esmu pārradies mājās no darba. Ārā jau tumšs, cilvēki steidz uz mājām gan ar kājām, gan sabiedrisko, gan privātajiem automobiļiem un, protams, arī ar velosipēdiem. Tiesa - šādos laika apstākļos velosipēdistu palicis neapskaužami maz...

Gan no rīta braucot uz darbu, gan pusdienlaikā ar velosipēdu mērojot ceļu uz mājām, lai paēstu (jāpiezīmē, ka vieta no kuras rītā izbraucu un vieta, kur dodos pusdienās, nav viena un tā pati), gan vakarā mērojot ceļu no darba, vietām brauktuves stāvoklis, gan uz ielas, gan trotuāra bija visai neapskaužams.

Visvieglāk, protams, velosipēdistam ir braukt pa nošķūrētu un ar smiltīm ((!) nevis sāli) nokaisītu ceļu, bet ja tāds nav pieejams? Tādā gadījumā visvieglāk ir pārvietoties pa nesabradātu un nesajauktu sniegu. Pretestība ir minimāla, nav nekādu grumbuļu u.c. sīkumu, kas var pamatīgi pabojāt stabilitāti un pat novest pie vairāk vai maz nopietnām traumām. Attiecīgi pa sniegu, kuru jau kārtīgi izbradājuši cilvēki, vai sastampājušas mašīnas, braukt ir visgrūtāk. Priekšējais rats iet krustām šķērsām un strūres noturēšana taisni prasa nopietni papūlēties.

Kādēļ tāds ievads? Braucot aizdomājos par velo celiņiem un to, cik sarežģīti varētu būt tos ziemā uzturēt un sapratu, ka tas būtu pat vieglāk, kā ietvju sakopšana, jo, kamēr gājējam biezāka sniega kārta sagādā piepūli, velosipēdists var tīri pieklājīgi pa tādu pārvietoties. Ja ziema ir sevišķi bagātīgi apdāvinājusi ar sniegu, tad riepas ar radzēm nodrošinās to, ka velosipēds uz priekšu ies kā tanks.

Varbūt arī atbildīgajiem cilvēkiem/dienestiem derētu par to aizdomāties no velosipēdistu skata punkta? Veloceliņu ieviešana viennozīmīgi ziemā padarītu velosipēdus par ātrāko transporta līdzekli pilsētā ne tikai sastrēgumu laikā. Vairāk cilvēku brauktu ar velosipēdiem un satiksme būtu daudz brīvāka. Galu galā, vieglāk un lētāk ir notīrīt velo celiņu vai brauktuvi?

P.S. Iedomājos arī par mūžīgajām problēmām ar gripas epidēmiju - ja cilvēki mazāk spiestot sabiedriskajā transportā un pārvietotos ar velosipēdu - būtu mazāka iespēja saķert gan gripu, gan citas slimības. ;)

Paldies, ka izlasīji.

Twitter - @MakeMeGoAway

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru